Houtrot reparatie, op eigen houtje doen.
Een Eazyfix reparatiemes die houtrot aanpakt op een kozijn.

Houtrot reparatie: met deze tips een fluitje van een cent


Niks vervelenders dan erachter komen dat er houtrot zit in je houten kozijnen. Maar maak je geen zorgen, houtrot is goed te repareren. Bij Verf.nl hebben we alles in huis wat je nodig hebt om houtrot te herstellen. We vertellen je graag wat er allemaal komt kijken bij houtrot reparatie, zodat jij dat rotte kozijn in een handomdraai zelf kunt repareren.

Wat is houtrot?

En hoe ontstaat het? Houtrot is een vorm van schimmel die vaak ontstaat op plekken waar het vocht of water grip heeft op het hout. Vaak is dat in hoeken van een kozijn, of op een richeltje waar (regen)water kan blijven staan. Het water loopt niet weg, droogt niet op en daar begint de ellende. Vaak ontstaat houtrot aan de natte of ‘koude’ zijde van woningen en gebouwen, waar de zonnestralen niet bij kunnen om te kunnen verdampen of de boel droog te houden.

Als de verflaag dan ook nog eens niet meer is wat ‘ie was, krijgt het vocht de kans om diep in het hout te dringen en slaat daar toe. Schimmel heeft dan vrij spel en zorgt dan dat het hout wegrot van binnenuit. Soms zie je aan de oppervlakte maar een fractie van de aangedane plek die er vaak donkerder uitziet dan het gezonde hout. Je begrijpt dat het dus van belang is om het schilderwerk in goede staat te houden, zodat je houtrot geen kans geeft. Zo kun je houtrot voorkomen. Heeft het toch kunnen toeslaan? Weet dan dat houtrot eenvoudig is te behandelen en te repareren.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Wij adviseren om altijd een houtrotvuller in combinatie met een houtrot impregneer te gebruiken. Een houtrot impregneer zorgt ervoor dat het te behandelen hout sterker wordt en dat de vuller zich beter hecht aan het oppervlak. Lees hier nog meer tips!

Wat kost houtrotreparatie?

Mocht je je afvragen wat houtrotreparatie kost? Een professional inschakelen is vaak een dure aangelegenheid, maar dat hoeft niet, want houtrot repareren is met het juiste materiaal en aanpak heel goed zelf te doen. Onderstaand tippen we je graag hoogwaardige producten tegen een scherpe prijs en vertellen we je alles wat je moet weten om rot hout te herstellen. Zo is het houtrot binnenkort verleden tijd.

Houtrot verwijderen

Allereerst moet de houtrot en het aangedane stuk hout helemaal verwijderd worden. Is de aangedane plek niet groter dan zeg een vuist, dan is het goed zelf te repareren. Zorg ervoor dat je het vochtige hout weghaalt met behulp van een frees en/of een krabber. Neem ook een laag van het goede hout dat zich rondom de plek bevindt weg. Zo zorg je ervoor dat er geen houtrot achterblijft en voorkom je dat de houtrot opnieuw de kans krijgt om het hout aan te tasten. Anders kun je het volgende seizoen weer opnieuw beginnen en dat voorkom je liever.

Rot kozijn repareren

Breng dan de EazyFix Premium Houtversterker aan, waarmee je het zachtere hout voldoende sterk maakt voor de best mogelijke hechting met de houtrotvuller. Vervolgens gebruik je de EazyFix Premium Houtrotvuller . Voor het aanbrengen ervan heb je spatels nodig. Met de uitgebreide productinformatie die je bij de producten vindt lees je hoe je dit stap-voor-stap aanpak.

Stappenplan: houtrot repareren

Hier leggen wij je nogmaals uit hoe je stap-voor-stap je houtrot kunt repareren.

1. Aangedane stuk houtrot verwijderen

Verwijder eerst het aangedane stuk hout. Dit kan je doen door middel van een frees of krabber. Let wel op: verwijder ook altijd een ruim deel van het gezonde hout om de rotte plek heen.

2. Drogen van de plek

Laat de reparatieplek goed drogen. Om er zeker van te zijn dat de plek goed droog is kan je dit gerust een aantal dagen laten drogen.

3. Aanbrengen impregneer

Breng op de aangedane plek een impregneermiddel aan. Dit om er voor te zorgen dat er nooit meer scheurtjes ontstaan tussen het hout en de houtrotvuller.

4. Houtrotvuller aanbrengen

Vervolgens kan je het oppervlak dat aangetast was door houtrot vullen met houtrotvuller. Breng de houtrotvuller aan met een spatel of plamuurmes.

5. Schuren

Schuur het gerepareerde oppervlak op nadat de houtrotvuller volledig uitgehard is. Door de houtrotvuller te schuren, zorg je voor een naadloze overgang tussen het hout en de aangebrachte houtrotvuller. Vervolgens kan je weer beginnen met het schilderen van je houtwerk.

Kluspakket houtrot reparatie

Onderstaande producten vormen een kluspakket om houtrot te repareren. De houtrotfrees is geschikt om houtrot te verwijderen, de houtversterker is een houtrot impregneer en de houtrotvuller is een van de houtrot reparatie middelen, die je kunt aanbrengen met een plamuurmes.

Heb je nog vragen over houtrot reparatie, houtrot herstellen of wil je iets weten over de beste houtrotvuller? Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met één van onze experts en laat je adviseren!


Maak je klus compleet

Houtrot reparatie producten (2)

> Impregneer

> Houtrotvuller

Benodigdheden (2)

> Houtrotfrees

> Spatel/ plamuurmes