Buiten schilderen, waar moet je op letten?
Iemand de een picknickbank aan het schilderen is.

Buiten schilderen roept een aantal vragen op. Welke temperaturen en maanden zijn perfect om buiten te schilderen, wat doe je aan blaasjes op je schilderwerk, hoe lang moet buitenverf drogen en wat is de maximale luchtvochtigheid als je buiten gaat schilderen? In dit blog lees je alle antwoorden met als bonus de beste buiten verftip van de specialist.


Houtwerk buiten controleren

Zodra het voorjaar lonkt, gaan mensen buiten aan de slag met het onderhoud van hun woning. Dakgoten legen, kozijnen schoonmaken en het schilderwerk controleren. Het schilderseizoen buiten begint. Kale plekken in het schilderwerk, scheuren en barsten vragen om onderhoud. Controleer het houtwerk altijd na de winter en na de zomer.

Wanneer buiten schilderen

Is het houtwerk aan onderhoud toe? Dan is het tijd voor een plan. Misschien vraag je jezelf wanneer je buiten kan schilderen en bij welke temperatuur. Goed om te weten is dat je de meeste buitenlakken gebruikt bij temperaturen vanaf 5 graden Celsius tot 25 graden Celsius.

Vraag over buiten schilderen Advies
Minimale temperatuur buitenverf 5 graden Celsius
Maximale temperatuur buitenverf 25 graden Celsius
Welke maanden buiten schilderen April tot en met oktober*
Beste seizoenen buiten schilderen Voorjaar, zomer en najaar*

*afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. In november buiten schilderen raden wij af.

Maximale luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgangspunt. Stel het schilderwerk buiten even uit als het erg vochtig is. De luchtvochtigheid mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. De luchtvochtigheid check je bijvoorbeeld via buienradar. Alle percentages onder de 85% zijn prima.

Buiten schilderen in de kou

Buiten schilderen als het koud is heeft invloed op de droogtijd van het schilderwerk. Als het koud is, is het vaak te vochtig. Hierdoor droogt je verf langzamer. Advies: houd bij lagere temperaturen rekening met een langere droogtijd.

Schilderen bij warm weer

Bij warm weer is de droogtijd korter. Als de vluchtige stoffen en de verf te snel drogen, vloeit de verf niet mooi meer en ontstaan er mogelijk blaasjes in je schilderwerk. Blaasjes zijn het gevolg van vocht- en/of zuurstof insluiting in de ondergrond en het te snel opwarmen en drogen van de bovenste verflaag. De poriën worden hierdoor gevuld met lucht. Dit zet uit door de te snelle opwarming. Zie jij blaasjes op het schilderwerk? Schuur de oppervlakte licht op en lak het houtwerk vervolgens nog een keer af

Blaasjes in schilderwerk voorkomen

Blaasvorming in schilderwerk komt vaak voor in grofporig hout, zoals meranti hout. Zo voorkom je blaasjes in meranti hout en andere grofporige houtsoorten:

  1. Wrijf het hout in met poriënvuller
  2. Gebruik daarna een goed vullende grondverf
  3. Lak het hout af met buitenverf

Bonustip van de specialist

Ga je voor het beste resultaat? Doe je voordeel met deze bonustip van de verfspecialist:  De beste temperatuur voor het buitenschilderwerk is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Schilder altijd achter de zon aan, dus begin daar waar de zon die dag al is geweest. Schilder dus de noord- en oostkant van je woning als de zon ‘s middags op het Zuiden staat.